keyvisual



Geschiedenis
Familie
Verjaardagen
Slideshow
Video's
Foto's activiteiten


aantal bezoekers

 

 

Ibrahim 'Wim' Marasabessy geboren op 16 juni 1922 in Tulehu. De familie Marasabessy komt oorspronkelijk uit het dorp Kailolo (eiland Haruku). Zijn vader tete Bangsa Hukom verliet Kailolo en vestigde zich 'aan de overkant' in het dorp Tulehu (eiland Ambon). Daar trouwde hij nene Hatasoeka. Uit hun huwelijk werden o.a Ibrahim, Maimuna, Jamal Din en Adam geboren. In die tijd was er ook veel kindersterfte. Ook in het gezin van tete Bangsa Hukom en nene Hatasoeka werden een aantal kinderen of dood geboren of overleden heel snel.
Het gezin van tete Bangsa Hukom en nene Hatasoeka werd verder gecompleteerd met Hadidja. Een dochter van nene Hatasoeka uit een eerdere relatie.
Helaas zijn alle broers en zuster van Ibrahim overleden. In het dorp Tulehu wonen kinderen en nazaten van de broers en zusters van Ibrahim.
Ibrahim overleed op 18 mei 1983 in Waalwijk. Hij heeft zijn vaderland en broers en zusters nooit teruggezien.

Neng Laly geboren 29 april 1925 op Banda. Anekdote is dat haar geboortejaar niet echt bekend is. Enige indicatie was dat Neng geboren was in het jaar toen er een aardbeving was.
Van het gezin waar Neng vandaan komt is weinig bekend. Een broer (Ammang Laly) heeft altijd op Banda Neira gewoond. Daar wonen nu nog een zoon en twee dochters van Ammang.
Een dochter van één van de zusters van Neng woont in Tulehu.
Ook Neng heeft haar vaderland nooit mogen terugzien. Zij is op 26 maart 1985 in Waalwijk overleden.

Omdat Ibrahim bij het KNIL zat kwam hij met Neng en hun dochter Hawa in 1951 naar Nederland. Korporaal Ibrahim (legernummer: 22.18.16.001 en C.A.Z-dossiernummer: 1680), Neng en dochter Hawa kwamen op 21 maart 1951 met de Kota Inten aan in Nederland.
Zij werden geplaatst in
woonoord Almere in Huizen. Daar werden Izaaka en Jusuf geboren.
In 1954 verhuisde het gezin, op eigen
verzoek, net als de meeste Islamitische Molukkers, naar woonoord Wijldemerck bij het  Friese plaatsje Balk. Na de geboorte van Nene en Salma volgde in 1958 de tragische gebeurtenis van het overlijden van Izaaka. Hij werd voor het kamp aangereden.
Het gezin werd daarna uitgebreid door de geboorte van Aboe, Man en Ona.
Ondertussen was Hawa getrouwd en na de geboorte van Feisal werd Haroen geboren.
In 1962 werd Man op 16 januari geboren en Haroen op 18 januari. Twee dagen na elkaar. Moeder Neng en dochter Hawa waren op hetzelfde moment hoogzwanger.
Ibrahim en Neng woonden in barak D kamer 16. Pal aansluitend aan de achterkant woonde Hawa met haar gezin in barak D kamer 19.
Daarna werd het gezin van Ibrahim en Neng nog uitgebreid door de geboorte van Ona. Hawa kreeg in Balk nog twee dochters, Fauzia en Ama.
In 1964 verhuisden de beide gezinnen naar Waalwijk. Ibrahim, Neng en kinderen kregen een woning aan de Doelenstraat nummer 1. Hawa en gezin gingen op nummer 9 wonen. Om precies te zijn vier huizen verder. Beide gezinnen leefden met elkaar en de kinderen groeiden met elkaar op. Er was geen duidelijk verschil te merken tussen 'ooms/tantes en neven/nichten'. Ook al door het geringe leeftijdsverschil.
Ibrahim en Neng kregen nog twee dochter; Idja en Pia en Hawa kreeg ook nog twee dochters; Amy en Laila.
Vanaf dat moment groeide de familie. De meesten zijn in Waalwijk en omgeving blijven wonen. De enige die in het buitenland woont is Laila Lestaluhu met haar gezin. Zij wonen in Guadeloupe .

Symbolisch voor de band tussen de familieleden is misschien wel dat het ouderlijk huis Doelenstraat 1 nog steeds de status heeft van de Rumah Tua. Net als de Rumah Tua in Tulehu. Niet alléén in naam maar ook in daden. Het is en blijft een verzamelplaats voor iedereen.

In Nederland heeft Ibrahim zich ingezet voor de vrijheid en het welzijn van Molukkers. Meer hierover kunt u lezen en zien op o.a. de site van
het geheugen van Nederland. Verder is daar veel te lezen over de geschiedenis van de Molukkers in Nederland. U zal daar zeker meer te weten kunnen komen over o.a. de woonoorden waar Ibrahim en Neng hebben gewoond.


 

 

Top